Festival

9. Engelsiz Filmler Festivali Sinemaseverleri Ağırlamaya Devam Ediyor

Bu yıl dokuzuncu kez düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali, ilk üç günündeki çevrim içi ve fiziki gösterimlerini tamamlayarak çevrim içi olarak sinemaseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Çevrim içi ve fiziki gösterimlerle geçen ilk üç günde Kısa Film Yarışmasındaki finalist filmlerin yönetmenleriyle söyleşiler de gerçekleştirildi. Festivalin ilk günüde YouTube kanalında yayınlanan söyleşiler Festival Program Koordinatörü Gamze Hamacıoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

“Büyük İstanbul Depresyonu” filminin yönetmeni Zeynep Silan Süren, “İklim Değişimi” filminin yönetmeni Yasemin Demirci, “Peşimdeki Polis” filminin yönetmeni Kayahan Kaya, “Susam” filminin yönetmeni Sami Morhayim ve “Toz Olmak” filminin yönetmeni Hüseyin Aydın Gürsoy ile gerçekleşen söyleşiler https://www.youtube.com/c/EngelsizFilmlerFestivali adresinden izlenebilir.

Sinemaseverlerin Festival’in YouTube kanalından takip ettiği söyleşilerinden biri “Kısa Film Yarışması”nda yer alan “Büyük İstanbul Depresyonu” filminin yönetmeni Zeynep Silan Süren söyleşisiydi. “Yeni mezun olarak iş bulabilecek miyim?” korkusu ve gerilimi ile filmdeki iki karakterin ortaya çıktığını ifade eden Süren, filmin hikayesi için kendisinden esinlendiğini dile getirdi. Sinema sektöründe özellikle kamera, görüntü yönetmeni, ses-ışık gibi alanlarda kadınların varlığının çok az olduğunun altını çizen Süren, içerik olarak kadın yönetmenlere, kadın senaristlere, kamera arkasında kadınlara daha fazla alan yaratılmasını istediğini dile getirdi.

Festival’de gerçekleşen diğer bir söyleşi ise yine “Kısa Film Yarışma”da yer alan “İklim Değişti” filminin yönetmeni Yasemin Demirci ile söyleşisiydi.
Sözlerine yurt dışında diaspora deneyimi yaşayan ve Türkiye’ye geri dönen bir kızın hikayesini anlatmayı planladığını dile getirerek başlayan Demirci, sonrasında bu deneyimi yaşayan daha fazla insanla tanıştıkça, adaptasyon sorunlarını ve aidiyet duygularının eksikliğini hissedip, hikayeyi farklı bir yöne çevirdiğini ve dönüş hikayesinden çok gidiş hikayesine odaklandığını dile getirdi.
Söyleşinin diğer bir konuğu da Kısa Film Yarışması finalistlerinden “Peşimdeki Polis” filminin yönetmeni Kayahan Kaya’ydı. Moderatörün sorularını cevaplayan Kaya, filmin oluşma hikayesinden bahsetti. Şeref Özsoy’un “Kanıksadığım Biri Orhan Veli” kitabını okuduğunda filmi yapmaya karar verdiğini dile getiren yönetmen, hikâyede geçen 1950’li yılların mekanlarını doğru resmetmek için çok araştırma yaptığını belirtti. Kaya ayrıca filmin müziklerini yapan Derya Türkan’a da destekleri için teşekkür etti.
Festivalin diğer bir söyleşisi ise “Susam” filminin yönetmeni Sami Morhayim ile gerçekleştirilen söyleşiydi. Susam filmi için; “Benim 13-14 yaşlarımda yaşadığım iç dünyamın bir şekilde dışa vurumu oldu.” diyen Sami Morhayim, bu film ile 13 yaşında kapatamadığı bir defteri de kapattığını, yaşanmış bir gerçekliğin alternatifi olduğunu dile getirdi.
Son olarak, “Toz Olmak Filmi”nin yönetmeni Hüseyin Aydın Gürsoy’ın katıldığı söyleşide Gürsoy, filmin kendisinin dördüncü kısa filmi olduğunu ve kendi çocukluk anılarından yola çıkarak bir serüven yaratmak istediğinden bahsetti. Türkiye ve Fransa’da yaşamış bir yönetmen olarak farklı lokasyonlarda film çekme deneyimini paylaşan yönetmen, Fransız ve Türkler arasındaki ortak noktalardan birisinin sinema tutkusu olduğunu belirtti.
Dokuzuncu yılında da Dünya ve Türkiye sinemasından 38 filmi erişilebilir olarak seyircisiyle buluşturan Engelsiz Filmler Festivali, 17 Ekim Pazar gününe kadar çevrim içi olarak eff2021.muvi.com üzerinden takip edilebilecek. Festival programında yer alan Kısa Film Yarışması ve Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yarışan filmler ise jüri üyelerinin belirleyeceği En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri ile seyircilerin belirleyeceği Seyirci Özel Ödülü almaya hak kazanacak. Ödüller, 17 Ekim Pazar günü akşamı çevrim içi yayınlanacak ve tüm Türkiye’den takip edilebilecek Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak.

FESTİVAL TAMAMEN ERİŞİLEBİLİR VE ÜCRETSİZ
Engelsiz Filmler Festivali programda yer alan tüm filmlerini ve yan etkinliklerini her yıl olduğu gibi göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse ayrıntılı altyazı seçenekleri ile erişilebilir olarak izleyicilere sunuyor.
Festival filmleri, web sitesinden açıklanan gün ve saatlerde çevrim içi platform üzerinden ücretsiz takip edilmeye devam ediyor.
Engelsiz Filmler Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye www.engelsizfestival.com adresinden ulaşılabilir.

İçeriği oyla
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu